Biciklizam

Euro Velo 6

Najpopularnija ruta koja prolazi kroz Srbiju-evropska biciklistička ruta Euro Velo 6, biciklistički koridor koji spaja Atlantski okean i Crno more, prolazi i duž Dunava kroz Donji Milanovac.

Važan deo ove rute prolazi duž Đerdapske klisure, magistralnim putem M 25-1, a biciklisti se najčešće zadržavaju u Donjem Milanovcu.

Osim ove zvanične biciklističke rute koja je adekvatno turistički signalizirana, postoje i alternativne biciklističke rute koje omogućavaju posetu spomenicima prirode i kulturne baštine.

Ovu rutu nazivaju još i Dunavska biciklistička ruta jer najvećim svojim delom prati tok reke. Deo koji prolazi kroz Srbiju dug je 665 kilometara. Od toga 120 kilometara prolazi kroz Nacionalni park Đerdap odnosno Đerdapsku klisuru i obuhvata deonicu puta od varoši Golubac do HE Đerdap. Putovanje na biciklu kroz bajkovite predele i mirise duž ove rute u delu gde Dunav proseca Đerdapsku klisuru je odlična prilika da se putnik upozna sa nekim od najlepših predela Srbije. Srećna okolnost je i to što je putovanje duž ove rute vrlo dinamično, pejzaži su različiti, a svaki od njih je na svoj način lep. Opravdano se može smatrati da se ovde nalazi savršeno mesto za sve one koji žele da se stope sa prirodom, koji traže mir i privatnost i žele da istraže reku Dunav.
Celo ovo područje obiluje u izboru pešačkih i biciklističkih staza koje su adekvatno obeležene signalizacijom.

Biciklistički putevi su svrstani u tri kategorije:
•Glavna ruta koja ima zemljane delove i makadam
•Alternativna ruta koje su asvaltirane.
•Deturovi za one koji žele da se odmaknu od Dunava i obiđu neke od kulturnih i prirodnih atrakcija.

Vodič za deonicu Đerdapsko- Dunavsku biciklističku rutu sa polazištem iz Beograda.

•Beograd – Pančevo – Kovin – Stara Palanka (prelaz Dunava skelom u Ram) -105 km.
•Ram – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac - 95 km.
•Donji Milanovac – Kladovo - 63 km.

Dobro došli u hostel “Trajan” Donji Milanovac u kome se domaći i strano biciklisti koji voze po Dunavskoj biciklističkoj ruti osećaju kao u svom domu jer je objekat opremljen svom pratećom opremom za prijatan smeštaj gostiju.


Slike